Stránka 6 z 6

Re: Kvalitné kuchárske nože

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 3. 2018 10:37
od Swordman
Občas nejaké tie nože naostrím.
Dobrý nôž by mal mať tvrdosť HRC58 a viac. Mal by byť kovaný. Lepšie z uhlíkovky ako z nerezovej ocele ( ale potom má tendenciu hrdzavieť , treba ho utrieť, a pomazať olejom ).
Viac info môžte získať na :
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=841
Ja mám doma staré nože po rodičoch ( asi Sandvik a KDS ) -ergonómia zlá, nevydržia ostré.
-Tescoma AZZA - tvrdosť HRC 54 ( nameraná ), pomerne dosť blbo sa ostria, lebo nevydržia ostré ( súvisí to s odolnosťou toho ostria ), veľmi rýchlo sa tupia -
ale dokážem si ich rýchlo prebrúsiť - udržovať ostré, čo teda vyžadujú - sú vzhľadom na užitkové vlastnosti pomerne drahé.
-Hiromoto Saku Hocho - ( Guyto, Santoku aj Usuba ). ľahučké, vykované z troch plátov ( z vonka nerez , vnútri uhlíková ocel, HRC 59+, troška náročnejšie na údržbu ( treba po utretí buď zakrojiť do slaninky alebo pomazať ). Jedinečný pomer výkon/cena.
-Nejaké Lamarty ( na skúšku, ako sa to brúsi , výdrž, prípadne na zmeranie tvrdosti ) ešte som neskúšal, sú okrem jedného ešte zabalené.
ONTARIO - veľký kuchársky, Santoku a malý Paring ( dobrá výdrž ostria, dobre sa brúsi ), kupoval som 2.akosť.
OLD HICKORY - asi 4-5 tvarov, ( ocel 1095 - malo by sa to dobre brúsiť , je to uhlíkovka so sklonom hrdzavieť, treba mazať - ešte som nebrúsil a netestoval ).
Brúsil som kadečo. Za mňa si buď kúpiť nôž od nožiara ( skoro každý robí aj kuchyňáky ), alebo od odborníka v obchode s nožmi ( vyskúšať do ruky, ako sedí ).
Zabudnúť na umývačku, nôž tam nepatrí.
Uložiť do dreveného bloku ostrím nahor.

Re:

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2018 15:35
od JanaBlahova
game_over píše:tescomi taky nejsou spatny ale zalezi jako zvolis radu docela se mi libi profesional

Tescoma ujde :)