Olej do fritovacího hrnce

Kvalitní suroviny a nástroje jsou základ úspěchu. Jak je poznat, kde je koupit?

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 2. 2015 01:15

Koupil jsem fritovací hrnec a nyní zvažují jaký olej by byl do fritovacího hrnce asi nejvhodnější, ale aby zároveň nebyl příliš drahý. Asi by to měl být olej určený pro vyšší teploty nad asi 200°C aby se rychle nepřepaloval a vydržel déle. Ty běžně prodávané levnější oleje asi nebudou příliš vhodné. Údajně jsou i oleje určené přímo pro fritování ale v internetu jsem jich ani příliš mnoho nenašel. Potřeboval bych poradit nějaké konkrétní oleje (značku, název) nebo podle čeho v obchodě vybírat a na co se zaměřit. Také by mne zajímalo jak dlouho kdo používáte stejný olej na opakované fritování než ho vyměníte za nový.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod myšpulín 13. 2. 2015 08:01

Já dávám do friťáku ten nejlevnější řepkový olej co mají v Kauflandu zrovna v akci. Myslím, že v tom rozdíl moc nebude, odborník ale nejsem.
myšpulín
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 2. 2015 10:27

Nevím a nevyznám se v tom ale ty nejlevnější oleje mi nepřipadají být příliš vhodné do friťáku. Předpokládám, že nejlevnější oleje budou asi určené pro nižší teploty a tím se ve friťáku budou asi více přepalovat a znehodnocovat čímž se ten olej bude muset asi častěji měnit za nový. To co se možná ušetří na levné ceně oleje se tak možná prodraží tím, že ho bude třeba častěji měnit za nový a nějaký o něco dražší který může vydržet i déle tak může vyjít nastejno nebo třeba i levněji. Je to ale pouze moje laické uvažování protože odborník na to také nejsem a s fritováním teprve budu začínat.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod myšpulín 13. 2. 2015 10:39

Podle mě je řepkový olej prostě řepkový olej, podobně jako jiné základní suroviny jsou prakticky stejné. Pamatuju jak jsem do friťáku kupoval Corolli protože mi tehdy někdo řekl, že je nejlepší.
myšpulín
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 2. 2015 11:09

Každý s těmi oleji bude mít asi různé zkušenosti a také i různé názory na to.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 14. 2. 2015 22:51

Řepkový opravdu funguje, Lukana na smažení je zrovna jednodruhový řepkový olej.
Pak jsou pokrmové tuky na smažení - Ceres soft, Omega a vepřové sádlo.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 14. 2. 2015 23:47

Podle toho co jsem o těch olejích v internetu zjistil tak asi ten řepkový bude nejvhodnější. Řepkové oleje by měly být většinou pro vyšší teploty nad 200°C což by mělo mít vliv na to, že se tak rychle nebudou přepalovat a znehodnocovat. Asi budou i zdravější než jiné druhy olejů.
Bývají i nějaké oleje označené jako přímo fritovací, ale to si myslím, že to bude asi spíše marketingový tah než něco speciálního na fritování. Ono to jestli je nějaký olej vhodný na fritování asi nebude záležet hlavně na tom jestli je označený jako fritovací nebo ne.

Pokud jde o ty tuky na smažení tak nedávno jsem si dělal topinky na tuku IVA a všimnul jsem si, že na obalu je uvedené, že je na smažení a fritování. Napadá mne otázka kolik asi bych těch tuků IVA musel použít na jedno fritování když mám friťák s maximálním množstvím oleje 2,3 l? A co pak s tím tukem? Teplý bych ho po fritování asi nemohl jen tak přelít do pet láhve nebo i skleněné aby nepraskla a po vychladnutí kdy tuk ztvrdne se ho bude asi dost obtížně vybírat z toho friťáku. Zajímalo by mne proto jak to kdo děláte když používáte na fritování tuk.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod malyjarda 15. 2. 2015 02:23

Existuji i jine fritezy nez ty standardni, ktere maji velkou spotrebu oleje. Napr. system actifry, na jedno fritovani staci jedna lzice oleje nebo kousek toho tuku. Ja jsem si actifry take koupil a stary fritak vyhodil. Pokud nefritujes kazdy den, tak se ti standardni fritak nevyplati, neb i ten jednou pouzity olej se brzo zkazi, at uz to je jakykoliv olej. A vylevat olej po pouziti z fritaku zpet do nadoby je blbost.
http://www.labuznik.cz/diskuse/tefal-actifry-43169/
malyjarda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 15. 2. 2015 11:51

Já už fritovací hrnec mám koupený. V pátek mi ho doručila DPD a tak ho nyní nebudu jen tak vyhazovat pouze proto, že mi nějaký malyjarda doporučuje něco jiného. Každý asi bude doporučovat to co má on a co používá. Spousta lidí používá standardní friťáky a neztěžují si, že by se jim nevyplatily a to i když je nepoužívají nějak často. Proč by měla být blbost vylévat olej po použití z friťáku do nádoby? Z toho co jsem četl různě v internetu vím, že spousta lidí co používají friťáky to tak dělají. Proč by se měl použitý olej brzo zkazit? Spousta lidí stejný olej používá na fritování i několikrát, což ale neznamená, že by používali olej zkažený. Všichni lidi nejsou až tak blbí jak si to možná myslíš aby používali zkažený olej nebo aby vylévali někde do odpadu takový který se dá ještě opakovaně použít.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod malyjarda 15. 2. 2015 15:18

No vsak uvidis sam, jak bude ten olej po pouziti vypadat. Zalezi, co v tom budes fritovat, po hranolkach bude jeste OK, po rizku uz nee. :mrgreen:
malyjarda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 15. 2. 2015 15:33

A proč by po řízku neměl být ten olej OK? Bude asi rozdíl kolikrát je ten olej opakovaně použitý. Žádný olej asi není vhodné používat opakovaně do nekonečna, ale pokud by sis o tom něco přečetl různě v internetu tak by jsi mohl vědět, že stejný olej lidi používají opakovaně i několikrát. Asi bude záležet jaký olej se použije a co se v něm frituje. Ne každý olej asi stejně dlouho vydrží než se znehodnotí a ne každá fritovaná potravina ho asi bude stejně znehodnocovat.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 17. 2. 2015 18:24

Tak když ho zchladlý a neztuhlý přeleješ - tak můžeš odebrat drobky na dně a dát ho do ledničky. Kromě PET lahví existují plechové kastroly a misky z varného skla.
A kilo tuku by mělo mít víc než litr, když plave nad vodou.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 21. 2. 2015 23:07

S těmi oleji pro vyšší teploty které by měly být vhodné na fritování je to v obchodech dost mizerné. Při nákupu jsem se zaměřoval hlavně na řepkové oleje pro vyšší teploty, ale příliš nebo spíše téměř žádný výběr v tom není. V Tescu a Kauflandu je to skoro stejné. Našel jsem jeden řepkový s uváděnou maximální teplotou 180°C což mi připadá na fritování asi trochu málo. Na jiným řepkovým oleji se ani neobtěžovali teplotu uvést. Nakonec jsem koupil fritovací olej lukana i když i tam výrobce maximální teplotu tají. Je to ale označené jako fritovací a tak by to snad pro vyšší teplotu mělo být. 2l láhev mne vyšla na 99,90 Kč což vychází na 49,95 Kč na litr. Není to sice příliš hodně, protože jsou i dražší oleje, ale v porovnání s cenami jiných běžných olejů je to skoro o jednou tolik dražší. Jestli je tento fritovací olej kvalitnější než jiné levnější oleje to nedokážu posoudit. Dnes jsem ho použil na fritování květáku a po přelití přes sítko zpět do láhve není poznat, že byl použitý. Zítra se ho chystám použít na hranolky. Snad na několik fritování vydrží.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod velkejjarda 22. 2. 2015 05:57

Tak jako kdyz fritujes hned dalsi den, tak to nemusis prelevat, to muzes nechat ve fritaku. :mrgreen:
velkejjarda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlazy 22. 2. 2015 09:19

Ano mohl bych to nechat ve friťáku, ale asi vždy je lepší ten olej přelít přes sítko a ze dna fritovací nádoby sebrat drobky po fritování. Takto se asi docílí toho, že ten olej asi vydrží déle a tak rychle se nebude kazit. Navíc po vyliti oleje se dá friťák umýt.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků